perjantai 26. joulukuuta 2014

Lastutähti

Joskus 70-luvulla kansalaisopiston askartelukurssilla tein vastaavanlaisen lastutähden, joka aina joulun aikaan roikku meillä kotona ikkunassa, kunnes sitten lopulta joutui sytykkeiksi. Ajattelin kokeilla vieläkö lastutähden punonta muistuu mieleeni. ... ja siinähän se nyt roikkuu tapanintähtenä mökin ikkunassa.

Lastut näyttävät tässä tummanruskeaa ovea vasten otetussa kuvassa tasalaatuisilta, mutta tuossa alemassa, verannalla valoa vasten otetussa kuvassa näkyvät sävyerot. Myös lastujen paksuudessa oli eroja. Nämä lastut ovat mantylastua ja löysin ne  Tampereen Harrasteesta. Lastupunonta on muuten katoavaa kansanperinnettä, lastuja ei kuulema enää kukaan valmista myytäväksi.

Aloitin punontatyön aattona ennen joulurauhanjulistusta. Toki olin sitä ennen kuumassa vesihöyryssä suoristanut tiukoilla kerillä kippuraisiksi vääntyneitä lastuja.Työssä käytin timpurin puuliimaa, tarpeellisia välineitä olivat mitta, puristimet ja erilaiset painot. Tässä on ohjeeksi kuvasarja työn etenemisestä.Tällaisia häkkyröitä tehdää kaksi kappaletta, jotka sitten asetetaan sakarat limittäin vastakkain  ja kiinnitetään toisiinsa noilla keskimmäisillä lastunauhoilla.Paperinohut, kuiva lastu napsahti tässä poikki liian väkivaltaisen vääntämisen johdosta. Jouduin sitä sitten paikkaamaan. Lastutähti tarvitsee vielä sisälleen sopivan ledvalon, jota ajattelin lähteä viikonloppuna alennusmyynneistä metsäsämään.

Hyvää Tapaninillan jatkoa!

2 kommenttia:

Huopatossunen kirjoitti...

Upea koriste. Vaatii kärsivällisyyttä ja näppäriä sormia :)

Jonsku kirjoitti...

Oijoi miten hieno! Mitä luulet, onnistuisiko keskivahvasta askartelukartongista?